Maak het Mee

Maak het Mee! Overheid en burgers als partners in crime.

Een conferentie over burgerkracht, buurtgericht werken en succesvolle samenwerking in de praktijk. Op 13 juli 2012 kwamen alle dromers, doeners, makers, toekomstvoorspellers, ervaringsdeskundigen en veerkrachtigen bijeen voor workshops en praktijkverhalen. Bekijk hier een verslag van de conferentie.

Communicatie Makelaar Karien van Assendelft is artistiek inhoudelijk adviseur van de werkgroep Maak het Mee! Tijdens de conferentie op 13 juli 2012 schreef zij met ambtenaren en burgers het ambtelijk lijflied: Laat ik het voorzichtig formuleren. Voor meer informatie zie leeromgeving.

Openingsspeech door bestuurder Tim de Zwart:

” Beste mensen,

Allereerst: Mijn welgemeende complimenten voor deze conferentie. Ik heb vandaag mijn oor te luisteren gelegd en zag bijzonder interessante initiatieven de revue passeren. De wens om alles nu echt uit te rollen gonst hier door het gebouw. Dat is ontzettend waardevol!

Ik heb vandaag echt vertrouwen gekregen. Men vroeg mij eerder: die energie van mensen, is dat voor een bestuurder en z’n ambtelijke apparaat niet af en toe onwijs irritant? Ja, soms is het politiek lastig. Soms gaan nieuwe dingen mis. Maar als we van te voren gezamenlijk afspreken dat dat kan gebeuren, dan is dat de manier denk ik. En dan kan er in wezen niet veel fout gaan. Wij zijn hier met z’n allen een lerende gemeenschap. Er zijn zat collega’s die het echt willen proberen. Ik geloof dat we moeten leren om te faciliteren, … alhoewel, faciliteren is zo’n vreselijk woord, laat ik zeggen: om goed te luisteren, voorover te leunen en te luisteren naar de signalen. Hier komt de samenleving samen. Precies in die relatie. Als gelijkwaardige partners.

Framing hou je altijd. Juist nu, in tijden van schaarste is er ruimte voor experimenten, en teugels loslaten. Daar moet ambtelijke ondersteuning aan gegeven kunnen worden. Ruimte om een beetje soepel… om de regels… nou ja, om een beetje soepel om te gaan met dat soort dingen, zoals vandaag ter tafel zijn gekomen. Niet alles met beheersmaatregelen willen beheersen. Waarbij ik wil benadrukken dat er geen extra geld bij kan want we hebben geen extra geld. Onze afweging moet zijn om binnen de mogelijkheden met middelen te schuiven en alternatieve besluitvorming toe te laten in onze gelederen.

Op termijn moet er wel gekaderd worden maar voor nu wil ik zeggen: Laten we inzetten op samen leren in de praktijk. Laten we de successen versterken en de knelpunten aanpakken. Laten we een visie formuleren die samenhang schept. Laten we investeren in bewegingen. Iedereen heeft het vermogen om zich te ontwikkelen. Dit vraagt om inzet! Zoeken naar maatwerk! De sleutel ligt bij de vitaliteit van de mensen zelf. Aan de slag! Bundel die kracht! Maar nu eerst een borrel. ”

(tekst: Karien van Assendelft op basis van quotes van Amsterdamse bestuurders)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>